Ga naar hoofdinhoud

1925: 42.221.021 bacteriën

Gefeliciteerd!

Na het aanraken van deze prullenbak heb je al gauw 42.221.021 bacterien op je handen.

Opmerkelijke boodschap op een prullenbak.

Er zijn een paar zaken die opvallen

Om te beginnen is er het rare getal: 42.221.021 is niet alleen enorm groot, maar ook nog eens akelig precies. Getallen van deze omvang zijn meestal afgerond. Dan hebben we het over 42 miljoen. Of zelfs 40 miljoen. De precisie doorbreekt ons verwachtingspatroon en trekt daardoor de aandacht.

Het rare is ook dat die mate van precisie niet strookt met de voorafgaande zin. De woordjes heb je al gauw maken duidelijk dat het hier om een schatting gaat en niet om een precieze telling. De combinatie van schatting en ongewone precisie veroorzaakt een spanning die nieuwsgierig maakt.

Ook bijzonder is dat je wordt gefeliciteerd met een hand vol bacteriën, iets waar we normaal gesproken helemaal niet blij mee zijn. We worden dus gefeliciteerd met iets negatiefs en dat is vrij ongebruikelijk. Het maakt dat we ons gaan afvragen waarom we worden gefeliciteerd.

De lezer is met verschillende elementen nieuwsgierig gemaakt. Het maakt dat er volop aandacht is voor de echte boodschap op het eind: Unicura beschermt tegen dagelijkse bacteriën.

Deze mooie vorm van guerillamarketing op een bijzonder relevante plek zorgt voor volop aandacht voor het product.

Let's Make Wow:

– Kies een opvallende plek die relevant is voor je product

– Trek de aandacht door een absurd precies getal

– Maak mensen nieuwsgierig door dingen die niet kloppen

Foto: Joost Ooijman

Back To Top